utworzone przez Justyna Markowska | mar 23, 2015 | Co siedzi w żywności
Lepiej, żeby dziecko jadło kanapkę niż jakieś batony. Racja. A czy lepiej jeść Mleczną Kanapkę? Hmmm… to już nie takie proste. Już nie raz pisałam o tym, że nic tak nie satysfakcjonuje rodziców, jak dawanie dzieciom produktów, które są przez nie lubiane, a...
utworzone przez Justyna Markowska | mar 21, 2015 | TOP 100 produktów, które musisz mieć w kuchni
Jaja – jeść czy nie jeść? A jak jeść, to ile? I o co chodzi z tym cholesterolem? O tym, że jajo jest wartościowym produktem niby nie muszę przekonywać, ale… No właśnie. Ale ten cholesterol. Jakiś tajemniczy związek, który sprawia, że chorujemy, mimo iż na...
utworzone przez Justyna Markowska | mar 15, 2015 | TOP 100 produktów, które musisz mieć w kuchni
Są takie produkty, o których przypominają sobie córki matek zapominających. Pierwszy raz spróbowałam kaszy jaglanej, gdy miałam 23 lata. Nie pamiętam, żeby moja Mama używała jej do przygotowania posiłków. Być może, gdy byłam mały dzieckiem dostawałam jaglankę, bo,...
utworzone przez Justyna Markowska | mar 9, 2015 | TOP 100 produktów, które musisz mieć w kuchni
Jest bardzo kaloryczna i ma mega dużo tłuszczu. Więc po co ją polecam? Różne rodzaje orzechów plus odrobina suszonych owoców, najczęściej rodzynek. Tylko tyle. Albo aż tyle. Nazwana studencką, choć nie przypominam sobie, żeby studenci się nią zajadali. Może według...
utworzone przez Justyna Markowska | mar 5, 2015 | Co siedzi w żywności
Orzechy i kakao – idealne na rozpoczęcie dnia. Tylko, że w sumie ich tutaj nie ma. Jaka naprawdę jest Nutella? W zeszłym tygodniu pisałam o leanwashingu (klik). Po mojemu fityzacja, czyli robienie z produktu zdrowszego niż jest w rzeczywistości. Mało kto uważa,...
utworzone przez Justyna Markowska | mar 3, 2015 | TOP 100 produktów, które musisz mieć w kuchni
Jedni go uwielbiają, inni nie znoszą. Dla jednych pięknie pachnie, dla innych cuchnie. Mimo wszystko, warto się do niego przekonać. Czosnek jest warzywem, ale głównie stosujemy go w celach przyprawowych i … zdrowotnych. Mój kolega, który przyjechał na...
utworzone przez Justyna Markowska | lut 25, 2015 | TOP 100 produktów, które musisz mieć w kuchni
Po prostu nasiona lnu. Małe ziarenka, w których mieści się ogromna siła. Na Wikipedii przeczytałam, że o siemieniu lnianym mówimy wtedy, gdy używamy go jako „zielarskiego środka leczniczego”. To zabawne, że o nasionach mówimy – siemię i jeszcze tak...
utworzone przez Justyna Markowska | lut 4, 2015 | TOP 100 produktów, które musisz mieć w kuchni
Niestety, po 25. roku życia zaczynamy się starzeć. To nieodłączny element życia, ale jest nadzieja, że da się go spowolnić! Chyba, nie ma nic bardziej kojarzącego z się z latem niż jagody. Pojawiają się dosłownie na niecały miesiąc i kto szybko nie zrobi zapasów ten...
utworzone przez Justyna Markowska | lut 2, 2015 | TOP 100 produktów, które musisz mieć w kuchni
Jak obróbka termiczna, to tylko gotowanie. A jak gotowanie, to tylko na parze. I tak wynika z tego, że to jedyna słuszna technika kulinarna. Tylko, że wcale tak nie jest! Zanim o smażeniu i innych technikach kulinarnych, najpierw o papryce. Warzywo, które szczególnie...
utworzone przez Justyna Markowska | sty 28, 2015 | TOP 100 produktów, które musisz mieć w kuchni
Tak, to masło, które ma cholesterol jest mojej liście TOP 100 produktów. A co wspólnego mają z nim producenci, którzy oszukują? To zadziwiające, że żółta kostka pewnego tłuszczu wzbudza takie emocje. Wszyscy dobrze wiemy, że w maśle jest cholesterol, którego podobno...