TOP 100 produktów #51 - morele suszone i jak wybierać suszone owoce - Justyna Markowska - dietetyk, psychodietetyk Warszawa

Myślisz, że w składzie suszonych owoców znajdują się jedynie one? Niestety, jesteś w błędzie, ale nie martw się, dzisiaj zdradzę Ci, jak wybierać i spożywać suszone owoce, żeby działały na Twoją korzyść. Bo korzyści mogą przynieść Ci całe mnóstwo!

O owocach suszonych pisałam już jakiś czas temu w ramach cyklu „Zdrowe, lekkie, nietuczące..?” (któremu obecnie zmieniłam nazwę na „Co siedzi w żywności”). W tamtym artykule chciałam uczulić wszystkich, że wbrew temu, co się powszechnie uważa, suszony owoc nie równa się świeży owoc. To niby podobne do siebie produkty, ale jednak o trochę innej wartości odżywczej. I o ile świeżych owoców można zjeść i 200 g dziennie, to tych suszonych nie więcej niż 70 g, zwłaszcza, jeśli jesteś na diecie odchudzającej!

Dzisiaj trochę bardziej rozwinę temat wartości odżywczej suszonych owoców, ale najpierw kilka słów o bohaterce dzisiejszego wpisu, czyli suszonej morelce.

Co dobrego ma suszona morela?

Jedna suszona morela waży ok. 10 g i dostarcza 28 kcal. Głównie w postaci cukrów prostych, które stanowią 3/4 jej składu. Czym, zatem, taka morela różni się od, dajmy na to, słodyczy, które zawierają podobne ilości cukru?

Przede wszystkim w suszonych morelach nie ma tłuszczów nasyconych, które nieodłącznie towarzyszą cukrom prostym we wszelkich słodyczach.

Morele suszone zawierają pokaźną ilość błonnika, bo ponad 10 g w 100 g. To dużo, ale 100 g (ok. 10 sztuk) moreli to 284 kcal, czyli tyle ile mają 4 herbatniki typu HIT. Oczywiście, lepiej zjeść morele, ale ja radziłabym ich ilość jednak zmniejszyć do 6-7 sztuk. Wyjdzie na zdrowie!

Kolejny bardzo istotnym elementem wartości odżywczej moreli jest zawartość w nich substancji o charakterze antyutleniającym, a więc tych, które chronią nas przed procesem starzenia, rakiem, chorobami układu krążenia i jeszcze parom innymi dolegliwościami. W suszonych morelach występuje kilka przeciwutleniaczy, co prawda ich ilość jest zróżnicowana  i zależy od wielu czynników, niemniej można stwierdzić, że jedna morelka to prawie 10 mg polifenoli i 3 mg witaminy C. I co najważniejsze, to, że związki te są aktywne i mają zdolność wygaszania wolnych rodników – odpowiedzialnych na wyrządzenie szkód w materiale genetycznym człowieka, co prowadzi do wcześniej opisanych przypadłości.

Skład suszonych owoców

Napisałam we wstępie, że w skład suszonych owoców to nie tylko owoce, jak mogłoby się wydawać, są tam też inne składniki, których niekoniecznie chcemy. Wiele z nich zawiera dodatek cukru, niektóre także tłuszczu, ale to akurat pikuś w porównaniu do tego składnika – dwutlenku siarki, będącego konserwantem. Jedynym wyjątkiem są morele ekologiczne, te nie zawierają dwutlenki siarki i w swoim składzie mają rzeczywiście 100% moreli. Polecam kupowanie ich wersji ekologicznej z jeszcze jednego powodu, zawierają mniej ołowiu niż te tradycyjne. Tylko takie lepiej podawać dzieciom, bo to dla nich ołów jest szczególnie toksyczny – kumuluje się w układzie nerwowym i prowadzi do zaburzeń w jego rozwoju i funkcjonowaniu.

Morele ekologiczne mają zupełnie inny kolor niż te kupione w tradycyjnym sklepie. Nie są pięknie morelowe, ale po prostu czarne. Być może niektórych to zniechęci, ale wierzcie mi, że tak właśnie powinny wyglądać suszone morele (podobnie, jak dobra wędlina nie powinna być różowa, ale szara. Za ten piękny różowiutki kolorek odpowiada spora ilość szkodliwych dla zdrowia azotanów).

Suszone morele ekologiczne są czarne, bo nie zawierają dwutlenku siarki.

Ciesz się smakiem suszonych owoców, ale uważaj, bo nie wszystkie możesz jeść bezpośrednio z opakowania!

Czy ta siarka jest legalna?

Z tym konserwantem to jest bardzo ciekawa sprawa. Bo zgodnie z polskim prawem nie wolno dodawać go produktów przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji. Co zatem robi nie tyko w suszonych owocach, ale również w winach, piwach, różnych przyprawach? No cóż, po prostu je konserwuje. I to zgodnie z prawem, bo to stwierdzenie „bezpośrednia konsumpcja” odnosi się  do świeżych warzyw i owoców. Owoce suszone są przetworem owocowym, a że ludzie jedzą je bez obróbki termicznej, prosto z opakowania… O to już ustawodawca się nie martwił.

Istnieje bardzo prosty sposób na pozbycie się siarki z suszonych owoców. Wystarczy zalać je wrzątkiem. Dwutlenek siarki jest lotnym związkiem, więc szybko ucieka z żywności. Z tego samego powodu, dobrze jest przewietrzyć wino albo słoiki z nadzieniem owocowym, w którym też może być dwutlenek siarki.

W ogóle wydaje mi się to niesamowicie głupie, że do produktów suszonych dodaje się konserwanty! W końcu suszenie to naturalny sposób konserwowania żywności. Niestety, raczej nie pozbędziemy się kwasu siarkowego, bo poza tym przedłuża trwałość, to jeszcze stabilizuje barwę, dlatego właśnie morele z jego dodatkiem są ładnie morelowe, a te bez – czarne.

Dwutlenek siarki jest substancją stosowaną od bardzo dawna, ale nie to nie znaczy, że w pełni bezpieczną. Wręcz przeciwnie, jego duże dawki mogą być szkodliwe dla zdrowia, zwłaszcza dla osób uczulonych czy nadwrażliwych. Szczególnie uważać powinny na niego dzieci! Uważa się, że dziennie nie powinno przyjmować się więcej niż 0,7 mg dwutlenku siarki na kilogram masy ciała. Maksymalna zawartość w produkcie nie powinna przekraczać 0,1%. A więc na 100 g suszonych moreli może go być nawet 100 mg. Czy taka ilość jest bezpieczna dla Twojego dziecka? Niekoniecznie…

Zawsze powtarzam, że dzieci jeszcze będą miały całe życie, żeby najeść się konserwantów, barwników, sztucznych aromatów. Nie musimy fundować im tego od maleńkości.

Podsumowując:

  • owoce suszone leży spożywać w ilości nie większej niż 70 g /dziennie
  • te zakonserwowane siarką lepiej najpierw zalać gorącą wodą i dopiero potem zjeść
  • suszone morele najlepiej kupować w wersji bio

Które suszone owoce, są Twoimi ulubionymi?

Bibliografia:

Drużyńska B., Strzecha I., Wołosiak R., Worobiej E. (2008) Zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych w ekstraktach z suszonych moreli oraz ich właściwości przeciwutleniające

Kuchanowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K. (2005) Tabele składu i wartości odżywczej żywności

Rogozińska I., Wichrowska D. (2011) Najpopularniejsze dodatki utrwalające stosowane w nowoczesnej technologii żywności

Staniek H., Krejpcio Z. (2013) Ocena zawartości Cd i Pb w wybranych produktach ekologicznych i konwencjonalnych

Photo credit: thomaspetermueller / Foter / CC BY-ND

Nie masz siły, żeby zdrowo odżywiać się?

Pobierz swój Eliksir mocy!
Eliksir mocy to nagranie, które zmotywuje Cię. Doda energii. Sprawi, że zdrowe odżywianie stanie się łatwiejsze.

Dziękuję! Potwierdź swój adres e-mail!